A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Вакцинація КПК.

Дата: 22.04.2024 15:03
Кількість переглядів: 5

Чи правда, що вакцинація може викликати розлад аутичного спектру?

Вперше теорія, що аутизм може виникати внаслідок вакцинації, з’явилась в 1998 році. Тоді лікар з Великої Британії Ендрю Уейкфілд опублікував в журналі Lancet дослідження, де стверджував, що вакцина КПК може викликати аутизм. Згодом виявилось, що результати дослідження було сфабриковано з метою просунути на ринок препарат для профілактики кору, який запатентував Уейкфілд. Статтю відкликали, а Уейкфілда позбавили ліцензії на медичну практику у Великій Британії.

На сьогодні було проведено багато адекватних досліджень, і жодне з них не підтвердило наявність зв’язку між вакцинацією та розладами аутичного спектру. Крім того, наразі відомо, що ці розлади є вродженими, тож “захворіти” на них неможливо, як і “вилікувати” їх. Оскільки маніфестувати симптоми можуть приблизно в віці введення вакцини КПК, це може наштовхнути батьків на хибні висновки.

Якщо дитина, перебуваючи за кордоном, отримала другу дозу КПК раніше 6 років, чи потрібно вводити ще одну дозу КПК по досягненню 6 років після поверненні в Україну?

Згідно позиції НТГЕІ від 28.09.23, якщо дитина отримала другу дозу вакцини проти кору, епідемічного паротиту, краснухи раніше досягнення віку 6 років, але з дотриманням мінімального інтервалу між введенням першої та другої дози вакцини, у введенні дози у віці 6 років не має потреби.
Допускається введення третьої дози вакцини проти кору у складі комбінованої вакцини проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, якщо дитина раніше отримала лише одну дозу вакцини проти краснухи та/або епідемічного паротиту

Чи вважати завершеним вакцинальний курс щеплень КПК у дітей, які отримали друге щеплення КПК раніше 6 років, перебуваючи за межами України, відповідно до календаря профілактичних щеплень низки країн світу?

Згідно позиції НТГЕІ від 28.09.23, вакцинація проти кору, епідемічного паротиту та краснухи дітей вважається завершеною, якщо дитина отримала два щеплення до кожної із зазначених інфекцій з інтервалом між першим та другим щепленням щонайменше 28 днів та за умови, що першу дозу вакцини було введено у віці 12 місяців та пізніше.

  • Якщо першу дозу вакцини КПК було введено до виконання віку 12 місяців життя, дана доза вакцини не зараховується до курсу щеплень.
  • Однак, у випадку, якщо дитина з будь-яких причин отримала першу дозу КПК після 11 місяців життя, рекомендовано у якості винятку її зарахувати і вважати щеплення повноцінним, коли дитина отримала другу дозу після 12 місяців життя та не раніше, ніж минуло 3 місяці від введення першої дози вакцини.
  • Якщо друга доза вакцини КПК була введена протягом чотирьох днів до закінчення 28 денного інтервалу (не раніше 24 дня) після введення першої дози вакцини КПК, то таку дозу рекомендовано зарахувати.

Ми знаходимось за кордоном, де згідно місцевого календаря друга доза вакцини КПК вводиться раніше віку 6 років? Чи буде її зараховано в Україні?

Так. За умови документального підтвердження проведеного щеплення повторювати цю дозу в Україні не потрібно.

Чи потрібно переробляти дозу КПК, введену внутрішньом’язово?

Живі парентеральні вакцини рекомендовано вводити підшкірно. Проте внутрішньом’язове введення згідно результатів досліджень не знижує імуногенність цих вакцин, тож дози, введені внутрішньом’язово переробляти не потрібно

В яких ситуаціях дорослі мають пройти тестування на наявність антитіл до кору, епідпаротиту та краснухи перед щепленням?

Дорослі, що не мають підтверджень наявності імунітету до кору, епідпаротиту та краснухи, можуть бути вакциновані без тестування на антитіла. Аналіз можна провести у випадку відсутності документального підтвердження імунітету до цих інфекцій, але це не є обов’язковим; в таких випадках можна просто вакцинуватися.
Аналіз на антитіла після проведеної вакцинації не є рекомендованим, оскільки комерційні тести можуть бути недостатньо чутливими для достовірного визначення імунітету, сформованого після вакцинації.

Як вводити вакцини від кору, паротиту та краснухи?

Вакцини від кору, паротиту та краснухи призначені для підшкірної ін’єкції. Можливе також внутрішньом’язове введення в ділянку дельтоподібного м’яза або передню частину стегна.

Чи можна ввести другу дозу КПК раніше 6 років, якщо дитина проконтактувала з хворим на кір?

Так, якщо дотримано мінімальний інтервал 1 місяць між 1 та 2 дозою. Така друга доза зараховується, і повторювати її в 6 років не потрібно.

Якщо немовля отримало дозу КПК раніше 12 місяців через контакт з хворим, коли вводити наступну дозу КПК?

В 12 місяців. Друга доза вводиться в 6 років згідно календаря. Доза КПК, введена до 12 місяців, вважається «нульовою» і не зараховується.

В які терміни необхідно провести екстрену вакцинацію від кору після контакту з хворим?

Для максимальної ефективності екстрене щеплення від кору необхідно отримати в перші 72 години після контакту з хворим.

Я (чи моя дитина) проконтактував з хворим на кір, що робити?

Якщо ви невакциновані від кору (чи не маєте інформації, чи були вакциновані від нього) або ж отримали лише одну дозу вакцини, рекомендовано введення дози вакцини КПК протягом 72 годин після контакту. Якщо ви маєте протипокази до введення вакцини КПК, рекомендовано введення людського імуноглобулін протягом 6 діб після контакту з хворим.

Дитині вже 6 років чи більше, і вона жодного разу не вакцинувалася від кору, епідпаротиту та краснухи. Як тепер бути?

В такому випадку згідно календаря щеплень з порушенням графіка дитина отримує 2 дози вакцини з мінімальним інтервалом 1 місяць між дозами.

Що робити, якщо пропущено ревакцинацію КПК у 6 років

Зробіть щеплення якомога раніше. До 18 років щеплення КПК в Україні можна отримати бюджетним коштом.

Що робити, якщо дитина пропустила першу вакцинацію КПК у 12 місяців

Зробіть щеплення якомога скоріше, а другу дозу – за календарем у 6 років.

Чи можна ввести другу дозу вакцини КПК дитині, молодшій за 6 років?

Календарі щеплень різних країн можуть відрізнятися. В багатьох країнах світу друге щеплення КПК проводиться раніше, ніж в Україні. Тож якщо ви знаходитесь в іншій країні, то ваша дитина може отримати другу дозу КПК раніше за 6 років; в такому випадку після повернення в Україну цю дозу не потрібно буде переробляти. (Важливо лише дотримати мінімальний інтервал 1 місяць між дозами).
В Україні введення другої дози КПК дитині, молодшій 6 років, можливе у випадку контакту дитини з хворим на кір. В такому випадку ця доза зараховується як друга, і переробляти її не потрібно.

Чи можна вакцинувати від кору дитину, молодшу за 12 місяців?

Інструкції до препаратів та національні рекомендації дозволяють проводити вакцинацію дітей від 6 місяців від кору у випадку контакту дитини з хворим на кір або за наявності епідемічних показань, пов’язаних із можливим ризиком інфікування у випадку контакту дитини з джерелом інфекції. Така доза вважається “нульовою”, тож дитина продовжує вакцинацію КПК згідно календаря: в 12 місяців та в 6 років.

Згідно якого графіка відбувається вакцинація від кору, паротиту та краснухи в Україні?

Згідно Національного календаря щеплень діти отримують першу дозу вакцини КПК в 12 місяців, другу – в 6 років (перед вступом до школи). Якщо вакцинацію розпочато пізніше 12 місяців, тоді друга доза вакцини вводиться за графіком в 6 років. Якщо з певних причин вакцинація розпочинається після 6 років, тоді дві дози вакцини КПК вводяться з мінімальним інтервалом 1 місяць. Якщо дитина проконтактувала з хворим на кір до 12 місяців, то допустимим є введення «нульової» дози у віці 6-11 місяців (ця доза “не зараховується”, і в 12 місяців дитина вакцинується згідно графіка). Якщо дитина проконтактувала з хворим на кір після введення першої дози, але до досягнення 6 років, то другу дозу вакцини можна ввести раніше цього віку, і вона зараховується без потреби повторювати її в 6 років.

Дорослі, що в дитинстві не були щеплені КПК або не володіють інформацією про свої дитячі щеплення, можуть щепитися принаймні однією дозою вакцини (проведення аналізу на наявність антитіл до кору, паротиту та краснухи в цьому випадку не обов’язкове).  Наразі через обмежену кількість вакцин для планових щеплень для дорослих вакцина КПК  доступна лише  власним коштом: її можна придбати в аптеці або записатись на щеплення до приватного медичного закладу. Якщо дорослий перехворів на одну чи дві інфекції, від яких захищає вакцина КПК, це не є протипоказом до введення КПК (і навіть наявність антитіл до всіх трьох інфекцій не зашкодить пацієнтові, якщо він вакцинується). Для формування стійкого імунітету до краснухи достатньо однієї дози КПК, а у випадку кору та епідпаротиту необхідне введення двох доз. Мінімальний інтервал між дозами КПК складає 1 місяць.

Що означає “вакцина КПК”?

КПК – це комплексна вакцина, що захищає від трьох інфекцій: кору, епідемічного паротиту та краснухи. В Україні застосовуються такі вакцини КПК: Пріорикс виробництва Бельгії та М-М-РВАКСПРО виробництва США.

В деяких вакцинах міститься білок курячого яйця. Чи це означає, що особам з алергією на яйця вакцинуватись не можна?

Вакцина КПК містить живий ослаблений вірус, отриманий в культурі курячих ембріонів (проти кору і паротиту) і культурі людських диплоїдних клітин (краснуха). Як правило, має місце відсутність яєчного білка в даній вакцині або вона містить його в пікограмових кількостях, яких недостатньо для формування алергічної реакції. Особи з алергією на яєчний білок можуть бути безпечно імунізовані вакциною КПК. Те саме стосується вакцин для профілактики грипу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень