A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Проба Манту.

Дата: 22.04.2024 15:01
Кількість переглядів: 1

Ввели іншу вакцину в те саме плече, куди раніше вводили БЦЖ, і місце введення БЦЖ відреагувало (почервоніло, збільшилось, тощо). Що робити?

Такий стан є безпечним і не потребує корекції, лікування та, тим більш, хірургічного втручання. Як пояснює експертка Національного порталу з імунізації, лікар-фтизіопульмонолог Оксана Молода, оскільки БЦЖ – жива вакцина від інфекції, до якої майже відсутня гуморальна імунна відповідь (тобто, не формуються антитіла), але на яку існує яскраво вираженне формування клітинної відповіді (проти туберкульозної палички в нашому організмі змагаються тканьові макрофаги – великі імунні клітини, що власноруч боронять організм людини від мікобактерії туберкульозу), – в місці її введення наявна велика кількість імуногенних клітин. Тобто клітин організму, які яскраво реагують на БУДЬ-ЯКОГО збудника та/або його антигени.
Отже, при введенні БУДЬ-ЯКОЇ вакцини в те ж саме плече, куди було введено БЦЖ, можлива реакція імуногенних клітин у рубчику, що викликає його збільшення, зміну кольору та навіть інколи повторне формування пустули (“гнійничка”) зі вмістом.

Як поєднати вакцинацію проти COVID-19 з проведенням проби Манту/IGRA?

За потреби, пробу з туберкуліном або IGRA краще провести та інтерпретувати перед вакцинацією або відкласти її проведення на щонайменше 4 тижні після вакцинації проти COVID-19. Щеплення вакцинами проти COVID-19 може бути проведено в будь-який час після завершення всіх етапів проби з туберкуліном/IGRA.

Чи необхідно проводити пробу Манту всім дітям щорічно?

Ні, такої потреби нема. Проба Манту проводиться лише за наявності певних факторів ризику. Необгрунтоване призначення проби Манту може призводити до гіперсенсибілізації до туберкуліну та хибнопозитивних результатів проби. “Скринінгову анкету стосовно чинників ризику та симптомів, що можуть свідчити про ТБ у дитини та підлітка”можна знайти в додатку до наказу МОЗ №102 від 19.01.23. Скринінг проводиться педіатром чи сімейним лікарем. У випадку наявності певних симптомів чи факторів ризику дитина направляється на проведення проби Манту. У випадку позитивної проби пацієнта скеровують на консультацію фтизіатра, який визначає потребу в лікуванні.

Чи необхідно проводити щорічну пробу Манту дитині, що не має щеплення БЦЖ?

Так. Відсутність щеплення БЦЖ є фактором ризику захворювання на туберкульоз.

Чи можна замінити пробу Манту квантифероновим тестом?

Так, можна. Проте треба взяти до уваги, що квантифероновий тест проводиться власним коштом пацієнта.

Чи правда, що курс щеплень дитині, невакцинованій з певних причин, необхідно починати з проведення проби Манту?

Ні, такого правила нема. Вимога проведення проби Манту в даному випадку є зайвою перешкодою для пацієнта, якому потрібно скоріше розпочати курс щеплень та отримати захист від небезпечних захворювань. Пробу Манту необхідно проводити, аби вирішити, чи потребує дитина щеплення БЦЖ. Але це щеплення не обов’язково вводити невакцинованій дитині першим, адже поточний наказ МОЗ вимагає дотримання інтервалу 1 місяць між введенням БЦЖ та інших вакцин (окрім вакцини від гепатиту В). Тож в більшості випадків рекомендовано розпочати вакцинацію нещепленої раніше дитини іншими вакцинами, які вона може отримати згідно віку (КПК, АКДП, вакцини від гепатиту В, поліомієліту та хіб-інфекції), а щеплення БЦЖ провести після завершення первинного курсу цих вакцин.

Якщо щеплення БЦЖ не було проведене в пологовому будинку, чи потрібно проводити пробу Манту перед введенням вакцини в поліклініці?

У випадку, коли щеплення БЦЖ проводиться після 2-місячного віку, попереднє проведення проби Манту є обов’язковим. Вакцинація проводиться, якщо результат проби Манту негативний.

Якого інтервалу необхідно дотримати між проведенням щеплень та проби Манту?

Після проби Манту проводиться оцінка її результатів за 72 години, після цього можна робити щеплення. (Примітка: у випадку підозри на інфікування мікобактерією після проведеної проби рішення про продовження курсу щеплень вирішується після консультації фтизіатра)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень