A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Вакцинація БЦЖ

Дата: 22.04.2024 15:00
Кількість переглядів: 1

Чи має щеплення БЦЖ вікові обмеження? Чи вірним є твердження, що після певного віку дітей не можна щепити БЦЖ?

Ні, це твердження не є коректним. Згідно наказу МОЗ 102, дітям до 5 років, що не отримали щеплення БЦЖ, необхідно пропонувати його під час кожного візиту. Для дітей від 5 до 18 щеплення БЦЖ залишається рекомендованим попри те, що пропонувати провести його можна вже не так інтенсивно.

Чи можна щепити вакциною БЦЖ дітей з імунодефіцитними станами та/або народженими ВІЛ-інфікованими матерями до встановлення їх ВІЛ-статусу?

Згідно наказу МОЗ 102 від 19.01.2023р:

  • немовлята, народжені жінками з невідомим ВІЛ-статусом мають отримати щеплення БЦЖ, оскільки переваги вакцинації перевищують ризики;
  • немовлята з невідомим ВІЛ-статусом, народжені ВІЛ-інфікованими жінками, мають отримати щеплення БЦЖ, якщо в них немає клінічних ознак ВІЛ-інфекції;
  • для новонароджених з ВІЛ-інфекцією, підтвердженою ранніми вірусологічними дослідженнями, вакцинацію слід відкласти до початку АРТ та отримання підтвердження імунологічної стабільності (CD4 >25%);
  • діти, які живуть з ВІЛ та отримують АРТ, є клінічно здоровими та імунологічно стабільними, мають отримати щеплення БЦЖ.

Чи необхідно проводити щорічну пробу Манту дитині, що не має щеплення БЦЖ?

Так. Відсутність щеплення БЦЖ є фактором ризику захворювання на туберкульоз.

Які реакції можливі на введення вакцини БЦЖ?

Особливістю вакцини БЦЖ є те, що в більшості вакцинованих спостерігається місцева реакція в місці введення. Через 1-6 місяців на місці введення утворюється папула (пляма, що виступає над поверхнею шкіри) червоного кольору, яка загоюється через декілька тижнів. Через 6-12 тижнів на місці папули може утворитись невеличка мокнуча виразка: в такому випадку накладіть суху пов’язку і не використовуйте пластир. Процес загоєння виразки може зайняти біля трьох місяців, після чого утвориться невеличкий шрам (“рубчик”). Цей процес є нормальним і очікуваним (хоча відсутність “рубчика також є варіантом норми).

Чи доцільно робити БЦЖ дітям, старшим 1 року (двох, трьох…)?

Вакцинація БЦЖ не захищає від інфікування мікобактерією, яка викликає туберкульоз у певного відсотку заражених осіб. БЦЖ лише значно зменшує вірогідність розвитку тяжких форм туберкульозу, які особливо небезпечні для дітей першого року життя.
При цьому в країнах зі значним поширенням туберкульозу ВООЗ вважає доцільним щепити усіх нещеплених дітей, які ще не інфіковані мікобактерією, незалежно від віку. Такої ж позиції дотримуються експерти.
Тому це щеплення важливо провести саме в пологовому будинку, або якомога раніше через вразливість дітей першого року життя. Проте якщо воно не було проведене вчасно, є сенс у введенні у більш старшому віці за умови негативного результату проби Манту.

Дитина була щеплена вакциною БЦЖ, але “рубчик” після щеплення не сформувався (або непомітний). Чи потрібна додаткова доза БЦЖ?

Рубчик формується не у всіх щеплених. Якщо щеплення БЦЖ зроблене і цьому є документальне підтвердження, то переробляти його не потрібно незалежно від наявності чи відсутності “рубчика”.

Якщо щеплення БЦЖ не було проведене в пологовому будинку, чи потрібно проводити пробу Манту перед введенням вакцини в поліклініці?

У випадку, коли щеплення БЦЖ проводиться після 2-місячного віку, попереднє проведення проби Манту є обов’язковим. Вакцинація проводиться, якщо результат проби Манту негативний.

Навіщо робити щеплення БЦЖ, якщо воно все одно не гарантує, що дитина не захворіє на туберкульоз?

Доведено ефективність вакцини БЦЖ для попередження у маленьких дітей таких смертельно небезпечних для них форм туберкульозу як міліарний туберкульоз та туберкульозний менінгіт. Саме тому важливо провести це щеплення якомога раніше.

Чи можна робити щеплення від гепатиту В та БЦЖ новонародженим, у яких спостерігається фізіологічна жовтяниця новонароджених?

Так, можна. Щеплення ніяк не пов’язані з жовтяницею новонароджених, і вона не є протипоказом до вакцинації. Також немає зворотної залежності – жодне щеплення не викликає жовтяницю новонароджених і не впливає на її перебіг.

Чи можна вводити вакцину БЦЖ разом з іншими вакцинами?

Наразі в Україні вакцина БЦЖ вводиться з інтервалом 28 діб від інших вакцин (окрім вакцини від гепатиту В в пологовому будинку). Проте в інших країнах одночасне введення БЦЖ та інших вакцин практикується.

Якщо дитина не має жодного щеплення, чи потрібно спочатку робити БЦЖ і лише потім починати вакцинуватися іншими вакцинами?

Ні, такого правила нема. Не принципово, в якому порядку надолужувати пропущені щеплення. При прийнятті рішення варто брати до уваги ситуацію конкретної родини (наявність тих чи інших факторів ризику). Головне – якнайскоріше наздогнати календар щеплень, дотримуючись мінімальних інтервалів та вводячи максимально можливу кількість вакцин за одне відвідування згідно наказу МОЗ №595.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень