A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Щеплення від дифтерії

Дата: 22.04.2024 14:58
Кількість переглядів: 1

Чи можна для ревакцинації після 6 років використовувати вакцину АаКДП-М (Бустрикс) замість вакцини АДП?

Якщо дитина отримала 4 дози повнодозовими вакцинами АКДП/АаКДП, то згідно інструкції та міжнародних рекомендацій ми можемо використовувати для ревакцинації після 6 років вакцину АаКДП-М (Бустрикс), проте лише власним коштом пацієнта.

Згідно якої схеми проводиться наздоганяюча вакцинація дітей, старших 1 року, проти кашлюку, дифтерії та правця?

Згідно оновленого наказу у випадку наздоганяючої вакцинації дитини проти кашлюку, дифтерії та правця після 1 року ми використовуємо схему 2+1, де “+1” – це ревакцинація. Ця схема відповідає рекомендаціям ВООЗ. За 4 тижні після першої дози вводиться друга, а третя доза в цьому випадку вже є ревакцинальною і вводиться за 6 місяців від другої. Наприклад, якщо ми почали вакцинувати дитину в віці 1 року та 1 місяця, то другу дозу вводимо за 4 тижні від першої, в 1 рік і 2 місяці, а третю – за 6 місяців від другої, в 1 рік та 8 місяців. Третя доза вже є ревакцинальною, тож другу ревакцинацію робимо вже в 6 років. Ще один приклад: дитину почали вакцинувати в 5,5 років. Таким чином, третя доза (ревакцинація) буде введена в 6 років. А в наказі прописано, що якщо перша ревакцинація за віком співпадає з другою ревакцинацією, то одна ревакцинація випадає. В даному випадку наступна ревакцинація проводиться вже в 16 років.

До якого віку можна використовувати вакцини “6 в 1” для наздоганяючої вакцинації?

В Україні наразі доступні для придбання власним коштом дві вакцини “6 в 1” – Гексаксим та Інфанрикс Гекса. Оскільки обидва ці препарати містять в складі вакцину проти хіб-інфекції, що вводиться згідно українського Календаря до 5 років, вказані вакцини в Україні можна використовувати до цього віку. (Проте варто зауважити, що в деяких країнах допускається використання цих вакцин і в більш старшому віці, тобто саме по собі таке використання цих вакцин не несе небезпеки для здоров’я дитини у випадку відсутності протипоказів до проведення щеплення. Якщо ж пацієнт потребує наздоганяючої вакцинації і належить до груп медичного ризику, які згідно наказу №595 можуть бути вакциновані проти хіб-інфекції навіть після віку 5 років, то варто взяти до уваги, що вакцини з повним набіром антигенів (АКДП/АаКДП) згідно національного календаря можуть бути використані лише до виповнення дитиною віку 7 років). Також згідно листа МОЗ щодо окремих питань проведення щеплень населення за власні та кошти інших джерел, незаборонених законодавством, в межах чинного Національного календаря щеплень,  при порушенні календаря щеплень, можлива також вакцинація дітей після 5 років при застосуванні комбінованих вакцин, що придбані за власний кошт і якщо відсутні вікові обмеження, що зазначені в інструкції до застосування вакцини.

До якого віку можна використовувати вакцини від кашлюку, дифтерії та правця з повним набором антигенів (АКДП/АаКДП) у випадку наздоганяючої вакцинації?

Згідно українського Календаря – до виповнення 7 років. Після виповнення 7 років зазвичай використовуються лише вакцини зі зменшеною кількістю антигенів (АДП-М/АаКДП-М). Остання доступна власним коштом в аптеках (комерційна назва – Бустрикс). (Примітка: за бажанням пацієнта його власним коштом до 13 років можна використати комбіновані вакцини АаКДП + ІПВ (комерційні назви – Тетраксим та Інфанрикс ІПВ), оскільки це дозволено інструкціями до цих вакцин).

Якщо третю дозу вакцини від кашлюку, правця, дифтерії, введено після шести місяців, чи потрібно відповідно до затримки відкладати ревакцинацію?

Ні, ревакцинація не зміщується, якщо дотримано мінімального інтервалу між третьою та четвертою дозами (6 місяців). Тобто якщо третю дозу АКДП введено в 8 місяців, то ревакцинація все одно проводиться після 18 місяців, а не після 20 місяців. Проте якщо третю дозу введено, наприклад, в 15 місяців, то ревакцинацію має бути проведено не раніше 21-го місяця.

Чи вірним рішенням буде провести дитині первинний курс щеплень вакциною АДП (без кашлюкового компоненту) замість вакцини АКДП через острах перед побічними реакціями на АКДП?

Ні, таке рішення буде хибним та шкідливим для дитини. Кашлюк особливо небезпечний для маленьких дітей. Саме тому важливо вчасно захистити їх від цієї інфекції, що і передбачає календар щеплень. Побічні реакції на вакцину є очікуваними та не несуть небезпеки для здоров’я дитини на відміну від захворювання на кашлюк. Крім того, на введення вакцини АДП також можливі побічні реакції.

Які реакції можливі на введення вакцин від кашлюку, дифтерії та правця? Чи небезпечні вони?

Як і у випадку використання будь-якої неживої вакцини, після введення вакцини від кашлюку, дифтерії та правця можуть спостерігатись:

  • загальні реакції (підвищення температури тіла та пов’язане з ним загальне нездужання – наприклад, головний біль чи нудота);
  • місцеві реакції – набряк, почервоніння, ущільнення, біль в місці введення вакцини.

Ці реакції є очікуваними, не несуть шкоди для здоров’я вакцинованого та зазвичай минають самостійно протягом 12 – 72 годин після вакцинації. У випадку вираженого дискомфорту для полегшення симптомів можна використовувати такі препарати як ібупрофен (з віку 3-х місяців) та парацетамол. Розраховуючи дозування препарату для дитини, важливо орієнтуватись в першу чергу на вагу, а не вік, дитини. Важливо також отримувати достатню кількість рідини для більш ефективної дії знеболюючих/жарознижувальних препаратів. Інші препарати, аніж перераховані вище, не мають застосовуватись вдома без призначення лікаря. Критично важливим є правильне поводження з місцем введенням вакцини: місцеве використання мазей та компресів категорично заборонене і може призвести до ускладнень, таких як абсцес. Для знеболення використовуйте парацетамол чи ібупрофен навіть у випадку нормальної температури тіла. Єдина маніпуляція, дозволена з місцем введення – прикладання прохолодної (не занадто холодної!) вологої тканини для охолодження та зниження дискомфорту.

Навіщо вакцинуватись від дифтерії? Адже можна просто ввести протидифтерійну сироватку, якщо я захворію?

На жаль, навіть введення сироватки не виключає ускладнень хвороби і навіть летальних випадків: навіть за доступності лікування помирає 1 з 10 (!) хворих на дифтерію. Крім того, завжди існує дефіцит (як в Україні, так і в світі в цілому) таких специфічних імунобіологічних препаратів, як протидифтерійна сироватка, і нема гарантій, що вона буде в медичному закладі на момент захворювання (тим більше під час широкомасштабного вторгнення рф в Україну). Тож найкраща стратегія захисту від цього смертельно небезпечного захворювання – своєчасна профілактика, якою є планова вакцинація.

Дитина випадково отримала вакцину АаКДП-М (“Бустрикс”) замість вакцини АКДП/АаКДП. Чи це помилка? Якщо так, то як її виправити?

Якщо дитина отримала дозу вакцини АаКДП-М до 7 років як одну з доз первинного курсу (першу, другу чи третю), така доза не зараховується, і її необхідно повторити. Якщо ж це 4-та чи 5-та доза згідно календаря, то таку дозу можна зарахувати.

Чим і за якою схемою вакцинують дорослих від дифтерії та правця?

Для щеплення дорослих можна використовувати вакцину АДП-М (наявна в комунальних медичних закладах) чи вакцину АаКДП-М (наявна власним коштом в аптеках та приватних медичних закладах; в Україні з вакцин такого типу на ринку присутня вакцина “Бустрикс”). Якщо дорослий був щеплений від дифтерії та правцю в дитинстві, то йому необхідно ввести 1 дозу вакцини і надалі проводити ревакцинацію кожні 10 років. Якщо ж дорослий не був щеплений в дитинстві (чи не має інформації про свої дитячі щеплення), після введення першої дози вакцини АДП-М (чи вакцини АаКДП-М власним коштом) він має отримати ще 2 дози вакцини АДП-М: друга доза вводиться через 1 місяць після першої, третя – через 6-12 місяців після другої; надалі проводиться ревакцинація кожні 10 років. (Примітка: в даному випадку 2-гу та 3-тю дозу рекомендовано зробити саме вакциною АДП-М. У випадку недоступності даної вакцини можна зробити ці дози вакциною АаКДП-М) .

Які типи вакцин від кашлюку, дифтерії та правця використовуються в Україні і чим вони відрізняються?

АКДП – це адсорбована вакцина від кашлюку, дифтерії та правця з цільноклітинним кашлюковим компонентом, що використовується для щеплення дітей до 7 років.
АаКДП – це адсорбована вакцина від кашлюку, дифтерії та правця з ацелюлярним кашлюковим компонентом, що використовується для щеплення дітей до 7 років.
АДП – це адсорбована вакцина від дифтерії та правця, що використовується для ревакцинації дітей від дифтерії та правця у 6 років (отримання 5-ї дози вакцини від дифтерії та правця згідно календаря). (Примітка: якщо дитина 6 років не отримала первинного курсу щеплень, то до 7 років вона має отримати стільки доз АКДП/АаКДП, скільки зможе згідно Календаря з порушенням графіку)
АДП-М – це адсорбована вакцина від дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигенів, яка використовується для ревакцинації від дифтерії та правця дітей від 7 років та дорослих або для первинної вакцинації від дифтерії та правця раніше нещеплених пацієнтів від 7 років. (Примітка: вакцина АДП-М також використовується для екстреної профілактики правця).
АаКДП-М – це адсорбована ацелюлярна вакцина від кашлюку, дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигенів, що використовується для ревакцинації від кашлюку, дифтерії та правця дітей від 7 років та дорослих. Також цю вакцину можна використати в якості однієї з доз первинного курсу для раніше нещеплених від кашлюку, дифтерії та правця дітей від 7 років та дорослих. (Примітка: вакцину АаКДП-М також можна використовувати для екстреної профілактики правця).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень