A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Вакцинація вагітних

Дата: 22.04.2024 14:55
Кількість переглядів: 1

Які вакцини проти COVID-19 можна використовувати вагітним?

Перевагу слід надавати вакцинам на платформі м-РНК (в Україні наразі доступна вакцина Комірнаті). Якщо вакцина на м-РНК платформі недоступна, можна використати векторну вакцину (в Україні наразі доступна вакцина Jcovden/Janssen).

Чи рекомендована вагітним вакцинація проти COVID-19?

Так. Вагітні мають підвищений ризик тяжкого перебігу COVID-19. Також завдяки щепленню, отриманому матір’ю під час вагітності, дитина мамтиме захист від захворювання в перші місяці життя.

Чи рекомендована вагітним вакцинація від грипу?

Так, вагітним рекомендовано вакцинуватися від грипу під час кожної вагітності. Це робиться, аби захистити як саму вагітну, яка має підвищений ризик тяжкого перебігу грипу, так і її майбутню дитину, яка завдяки вакцинації матері зможе мати захист від грипу в перші місяці життя.

Якщо жінка вакцинувалася від вітряної віспи (ВВ), а потім виявила, що вагітна, чи треба їй повідомити про якісь ризики для майбутньої дитини?

Наразі не існує даних, що свідчили б про негативний вплив вакцинації від ВВ на майбутню дитину, тож жодних підстав радити переривання вагітності нема.

Чи можна вакцинувати від ВПЛ вагітних?

Вакцинація від ВПЛ вагітних наразі не рекомендована. Проте якщо пацієнтка була вакцинована, не знаючи про вагітність, жодного ризику для неї чи її майбутньої дитини така ситуація не становить.

 Вагітним рекомендовано отримати дозу вакцини АаКДП-М (“Бустрикс”) з 16 по 32 тиждень вагітності незалежно від попередньої історії вакцинації від кашлюку (Примітка: якщо вагітна не встигла щепитись до 32 тижня, вакцинацію все одно слід провести якнайшвидше). Це робиться для захисту новонародженого від кашлюку в перші місяці його життя, коли він ще не отримав власного курсу щеплень і не сформував імунітету до хвороби, яка є для немовлят смертельно небезпечною. Тому вакцинацію від кашлюку слід проводити під час кожної вагітності. Найближчому оточенню вагітної також варто пройти ревакцинацію від кашлюку щонайменше за 2 тижні до пологів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень