A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Найбільш поширені питання щодо вакцинації

Дата: 22.04.2024 14:53
Кількість переглядів: 1

Чи можна змішувати різні вакцини в одному шприці?

Змішувати різні вакцини в одному шприці зазвичай суворо заборонено за виключенням окремих випадків, коли це дозволено інструкцією. Це стосується окремих вакцин АКДП (від кашлюку, дифтерії та праця) та хіб одного й того самого (!) виробника – в цьому випадку АКДП та хіб змішують в одному шприці для зменшення кількості ін’єкцій.

Чи можна для вакцинації проти COVID-19 дітей віком 5–11 років використовувати вакцину, що використовується для дітей віком понад 12 років, але в меншому об’ємі? Наприклад, набрати в шприц не 0,3 мл, а 0,1 мл.

Ні, не можна. Вакцина для дітей віком до 12 років це окрема форма виготовлення, що містить не 30 мкг мРНК, а — 10 мкг на дозу. Вакцина, що використовується для дітей віком понад 12 років, не може бути використана для дітей молодше дозволеного віку.

Якщо дітям віком до 12 років була випадково введена вакцина, що призначена для застосування в дітей віком понад 12 років, чи необхідно їх зараховувати до курсу первинної вакцинації? Чи потрібно розпочинати вакцинацію спочатку?

Якщо дітям до 12 років ввели випадково дозу вакцини, яка призначена для дітей віком понад 12 років, нема потреби розпочинати вакцинацію спочатку. Введена доза зараховується до курсу первинної вакцинації. Якщо це була перша доза вакцини в курсі первинної вакцинації, то для другої дози все одно необхідно застосовувати вакцину, що призначена для дітей до 12 років. Так само й у випадку бустерної дози.

Якщо на момент введення другої дози вакцини дитині виповнилося 12 років, то вводити вакцину для дітей до 12 років для завершення первинної вакцинації, чи вводити вакцину для відповідного віку?

Ви маєте ввести вакцину, показання до використання якої відповідають віку дитини. Отже, у якості другої дози вводиться вакцина, призначена для щеплення дітей віком понад 12 років і з зарахуванням як першої дози вакцини, що була введена до
12 років.

При підготовці до використання мРНК-вакцини від Pfizer не був уведений увесь об’єм розчинника. Чи можна використовувати вакцину?

Якщо під час відновлення мРНК-вакцини від Pfizer із флакона стався витік розчинника або не весь необхідний об’єм розчинника було введено, можна використовувати вакцину, якщо у флакон введена більша частина розчинника. Якщо немає впевненості щодо того, яку кількість розчинника ви ввели, то можна використовувати вакцину, якщо можна набрати принаймні 4 дози вакцини. Переконайтеся, що був дотриманий інфекційний контроль.

Як вводяться інактивовані вакцини від грипу?

Згідно інструкцій до препаратів, рекомендованим місцем для внутрішньом’язової ін’єкції дітям віком від 6 до 35 місяців є передньолатеральна ділянка стегна (або дельтовидний м’яз, якщо м’язової маси достатньо), а для введення дітям віком від 36 місяців та дорослим – дельтовидний м’яз. Вакцини від грипу (та будь-які інші вакцини) не мають вводитись в сідничний м’яз.

Як вводяться вакцини проти вітряної віспи?

Вакцини проти вітряної віспи вводяться підшкірно. Місцем ін’єкції є передньозовнішня поверхня стегна або зовнішня поверхня плеча. (Примітка: вакцину Варівакс можна також вводити внутрішньом’язово у вказані ділянки).

Чи викликає вакцина від ВПЛ синкопе (непритомність)?

Синкопе зустрічається після введення будь-якої вакцини. У випадку вакцинації підлітків від ВПЛ це поширене явище, але наразі не можна впевнено стверджувати, чи причина саме у введенні вакцини від ВПЛ, чи ж підлітки просто більш схильні до синкопе. Для профілактики травм, пов’язаних з непритомністю, вакцину підліткам та пацієнтам інших вікових груп слід вводити в положенні сидячи чи лежачи.

Якщо вакцина від ВПЛ випадково була введена пацієнтові підшкірно, а не внутрішньом’язово, чи слід переробити цю дозу?

Так, адже наразі відсутні дані щодо ефективності вакцини від ВПЛ, введеної підшкірно. В даному випадку нема мінімального інтервалу, якого треба дотримати між незарахованою та новою дозою.

Як вводити вакцини від ВПЛ?

Згідно інструкцій до препаратів, вакцина Церварикс показана для внутрішньом’язової ін’єкції у ділянку дельтоподібного м’яза; вакцина Гардасил – для внутрішньом’язової ін’єкції у ділянку дельтоподібного м’яза або передньолатеральну ділянку верхньої частини стегна. (Примітка: зазвичай місцем вибору введення вакцин в дітей старшого віку та дорослих є ділянка дельтоподібного м’яза, аби можливі побічні реакції не заважали пацієнтові під час ходьби). Як і будь-яка інша вакцина, вакцина від ВПЛ не має вводитись у сідничний м’яз.

Чи потрібно переробляти дозу КПК, введену внутрішньом’язово?

Живі парентеральні вакцини рекомендовано вводити підшкірно. Проте внутрішньом’язове введення згідно результатів досліджень не знижує імуногенність цих вакцин, тож дози, введені внутрішньом’язово переробляти не потрібно

Як вводити вакцини від кору, паротиту та краснухи?

Вакцини від кору, паротиту та краснухи призначені для підшкірної ін’єкції. Можливе також внутрішньом’язове введення в ділянку дельтоподібного м’яза або передню частину стегна.

Вакцину від гепатиту В помилково ввели в сідничний м’яз. Чи потрібно переробити цю дозу?

Так. Доза вакцини від гепатиту В, введена в сідничний м’яз, не зараховується і має бути повторена. Жодних інтервалів між помилково введеною дозою та новою в такому випадку витримувати не потрібно.

Яка послідовність дій медпрацівника під час проведення вакцинації?

Послідовність дій медпрацівника при проведенні вакцинації затверджена Інструкцією з впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я:
пацієнт оголює передбачувану для проведення щеплення ділянку тіла;
працівник виконує гігієнічну обробку (антисептику) рук;
працівник готує все необхідне для щеплення – антисептик, марлеві серветки, флакон з імунобіологічним лікарським засобом, шприц, голку та лейкопластир;
працівник наносить антисептик на шкіру в місці ін’єкції за допомогою марлевої серветки і викидає її в ємність для медичних відходів категорії А (епідемічно безпечні медичні відходи);
працівник бере попередньо підготовлений шприц із вакциною і проводить ін’єкцію після висихання антисептика на шкірі пацієнта;
працівник викидає шприц з голкою або шприц-тюбик в контейнер для небезпечно гострих медичних відходів категорії В (особливо небезпечні гострі предмети);
працівник накладає адгезивну пов’язку на місце ін’єкції (за необхідності);
працівник виконує гігієнічну обробку (антисептику) рук.

Використовувати оглядові медичні рукавички не рекомендовано.

Чи безпечно вводити вакцину в ділянку, де є татуювання?

Так, в ділянку з татуюванням можна вводити вакцини як внутрішньом’язово, так і підшкірно.

Що означає «одночасне введення» вакцин? Введення в одну й ту саму годину чи в один і той самий день?

Під одночасним введенням ми розуміємо введення в один день – один і той самий клінічний день. Якщо, наприклад, пацієнт отримує одну вакцину вранці, а іншу – по обіді в той самий день, це вважається одночасним введенням.

Вакцину ввели в сідничний м’яз, чи потрібно переробляти цю дозу?

Якщо вакцина призначена для внутрішньом’язового введення і зроблена вірно, але в сідницю замість стегна/плеча, така доза зараховується як належна, і переробляти її не потрібно.
АЛЕ якщо це вакцина від гепатиту В, або від сказу, такі дози вакцини не зараховуються і мають бути перероблені.

Як вірно обрати місце введення вакцини? Стегно, плече, сідниця?

Дітям до двох років всі вакцини вводяться в стегно (передньо-бічну поверхню). Від двох років, якщо достатньо сформовано дельтоподібний м’яз, можна вводити вакцини туди, якщо це дозволено інструкцією до конкретної вакцини. Після трьох років – всі вакцини мають вводитися в дельтоподібний м’яз (плече). В сідницю вакцини не повинні вводитися взагалі. Таке введення може пошкодити нерви або судини через недостатню сформованість м’язів сідниць у дітей. У дорослих – введення в сідницю може не досягти належної глибини м’яза через підшкірну клітковину і жир.
Категорично не можна вводити вакцини від гепатиту В та від сказу в сідницю.
Твердження, що в стегно/плече боляче, а в сідницю не боляче, не відповідає дійсності, особливо з сучасними голками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень