A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Вакцинація від грипу.

Дата: 19.04.2024 13:44
Кількість переглядів: 8

Чи можна щепити проти грипу хворих на туберкульоз?

Так, рекомендована вакцинація від грипу хворих на активний туберкульоз та хворих із залишковими змінами після туберкульозу.

Які групи є пріоритетними для вакцинації проти грипу?

  • Діти з 6 місячного віку до 5 років; особи віком понад 60 років; трудові колективи підприємств, установ, організацій; медичні працівники; вагітні; жінки, які планують вагітність;
    військовослужбовці, будівельники, працівники поліції; особи, які доглядають хворих на грип удома; особи з хронічними захворюваннями та особливими станами, які мають високий ризик виникнення ускладнень та тяжкого перебігу грипу. Група найвищого пріоритету для вакцинації від грипу – вагітні.
  • Групи високого ризику виникнення ускладнень та тяжкого перебігу грипу: пацієнти з цукровим діабетом, первинними імунодефіцитами, бронхіальною астмою, хронічними захворюваннями печінки, легень, серцево-судинної системи, ураженнями нирок, люди з ВІЛ, пацієнти з функціональною чи анатомічною аспленією та трансплантацією кісткового мозку, пацієнти з лімфомою, множинною мієломою, лейкемією та пацієнти, що тривало отримують ацетилсаліцилову кислоту; пацієнти з неврологічними захворюваннями; люди з ожирінням з індексом маси тіла (ІМТ) 40 і вище; пацієнти з ослабленою імунною системою через хвороби (наприклад, деякі види раку, такі як лейкемія) або ліки (наприклад, ті, хто отримує хіміотерапію або променеву терапію раку, або люди з хронічними захворюваннями, що потребують прийому хронічних кортикостероїдів або інших препаратів) що пригнічує імунну систему); особи, які перенесли інсульт.

Чи можна поєднувати вакцини проти COVID-19 з вакцинами проти грипу?

Дозволено вводити вакцини проти грипу і в один день, і з будь-яким інтервалом після введенням будь-якої вакцини проти COVID-19, які схвалені до використання в Україні.

Як часто потрібно вакцинуватись від грипу?

Щорічно. Найоптимальніше – до початку епідсезону (до середини листопада), але можна щепитись і пізніше.

Чи не краще перехворіти на грип і здобути природній імунітет, аніж зробити щеплення?

Ні, адже грип може призводити до небезпечних ускладнень, таких як пневмонія, а також до загострення хронічних захворювань. Крім того, навіть перехворівши на один штам грипу, ви залишаєтесь вразливим до інших.

Чи небезпечно вакцинуватись від грипу, якщо епідсезон вже почався?

Ні. Навіть якщо ви вже знаходитесь в інкубаційному періоді грипу, щеплення не погіршить перебіг захворювання. Ба більше, воно може полегшити його перебіг, спрацювавши за механізмом екстреної вакцинації.

Чи є сенс у вакцинації, якщо я вже перехворів на грип цього сезону?

Так. Навіть перехворівши на один штам грипу ви залишаєтесь вразливим до інших. Вакцина захищає від 3-4 штамів грипу.

Згідно якого графіка проводяться щеплення від грипу?

Діти до 9 років, які вакцинуються від грипу вперше, мають отримати 2 дози вакцини з мінімальним інтервалом 1 місяць. Всі інші – діти та дорослі – одну дозу (надалі її потрібно повторювати щороку).

Якщо дитина віком до 9 років встигла отримати лише одну дозу вакцини від грипу минулого сезону, скільки доз вводити цього сезону?

Дві дози.

Ми розпочали дитині курс щеплень від грипу вакциною, якої наразі нема в наявності. Чи можна завершити курс вакциною іншого виробника?

Рекомендації від виробників вакцин стосовно таких схем наразі відсутні. Проте краще скористатися такою опцією, аніж не завершити курс щеплень, адже склад сезонних вакцин від грипу різних виробників зазвичай ідентичний. Міжнародні рекомендації дозволяють використання такої опції за потреби.

Чи можна вводити вакцину від грипу одночасно з іншими вакцинами?

Так, можна (включно з вакциною від COVID-19).

Які вакцини від грипу зареєстровано в Україні?

Інактивовані вакцини Джисі Флю квадрівалент, Ваксігрип тетра, Інфлувак тетра.

Кого варто щепити від грипу першочергово?

Групи медичного ризику: вагітних, імуноскомпроментованих пацієнтів, осіб з хронічними захворюваннями, людей віком 65+, дітей до 5 років, а також тих, хто перебуває в групі ризику через рід занять – медичних працівників, працівників сфери освіти, робітників торгових центрів тощо.

Де можна вакцинуватися від грипу?

В комунальному медзакладі, де ви задекларовані (або в найближчому медзакладі, якщо ви ВПО). Для цього треба попередньо придбати вакцину в аптечній мережі і у встановлений вашим лікарем час транспортувати її до поліклініки зі збереженням температурного режиму +2 – +8 С (для цього використовуються спеціальні термобокси, які можна взяти в оренду в поліклініці або придбати). Також можна просто записатися на вакцинацію до приватного медичного закладу.

Як вакцинувати від грипу пацієнта, що через подорож до іншої країни минулого сезону отримав вакцину від грипу влітку?

Можна вакцинувати пацієнта новою сезонною вакциною від грипу. В цьому випадку необхідно дотримати мінімального інтервалу 4 тижні між попередньої дозою і новою.

Наскільки довготривалий захист від грипу надає вакцина?

Сформований імунітет з часом знижується. Динаміка цього процесу залежить від штаму грипу та віку вакцинованої особи. В середньому захист від вакцини триває щонайменше 5-6 місяців.

Деякі пацієнти відмовляються щепитися від грипу, бо вважають, що “захворіли на грип після введення вакцини” минулого сезону. Як мені як медпрацівнику пояснити їм, що це не відповідає дійсності?

Реальних причин описаної ситуації може бути декілька:

• Менше 1% вакцинованих ін’єкційними вакцинами від грипу стикаються з грипоподібними симптомами, такими як помірна лихоманка та біль у м’язах, в перші 2-3 доби після вакцинації. Це побічна реакція на вакцину, симптоми ж захворювання є набагато більш неприємними.

• На формування імунітету після вакцинації потрібно щонайменше 1-2 тижні. Тож за чей час можна встигнути зустрітись із “диким” вірусом.

• Багато людей називає “грипом” будь-яке вірусне захворювання, “застуду” з нежиттю, кашлем та (чи) симптомами з боку шлунково-кишкового тракту. Захворівши на будь-яку вірусну інфекцію, пацієнти можуть вважати, що це сталось “через вакцину” або що вони захворіли на грип попри вакцинацію. Проте вакцина від грипу захищає тільки від декількох штамів вірусу грипу, а не від будь-яких вірусів взагалі.

• На сьогодні вакцинація від грипу є найкращою опцією для профілактики грипу. Проте, як і у випадку інших вакцин, невеликий відсоток вакцинованих особ не формує імунітету після щеплення і може захворіти. 

Які існують протипокази та застереження до вакцинації від грипу?

Інактивована вакцина від грипу не вводиться пацієнтові з задокументованою тяжкою алергічною реакцією (наприклад, анафілактичним шоком) на попередню дозу цієї вакцини. До застережень відноситься гостре захворювання середньої тяжкості чи тяжке: в цьому випадку щеплення переноситься до стабілізації стану. (Легкі симптоми, такі як нежить, чхання чи “залишковий” кашель не є підставою для відтермінування щеплення). Застереженням до вакцинації від грипу є також синдром Гієна-Барре, що маніфестував в період до 6 тижнів після попередньої дози вакцини від грипу.

Чи можна вакцинувати від грипу осіб з алергією на яєчний білок?

Так. Пацієнти з алергією на яєчний білок можуть щепитись так само, як і всі інші, без дотримання спеціальних протоколів введення.

Чи є протипоказом до введення вакцини від грипу синдром Гієна-Барре (СГБ) в анамнезі?

СГБ в анамнезі, не пов’язаний з введенням вакцини, не є протипоказом чи застереженням до введення вакцини від грипу. Застереженням до вакцинації від грипу є лише СГБ , що маніфестував в період до 6 тижнів після попередньої дози вакцини від грипу.

Як вводяться інактивовані вакцини від грипу?

Згідно інструкцій до препаратів, рекомендованим місцем для внутрішньом’язової ін’єкції дітям віком від 6 до 35 місяців є передньолатеральна ділянка стегна (або дельтовидний м’яз, якщо м’язової маси достатньо), а для введення дітям віком від 36 місяців та дорослим – дельтовидний м’яз. Вакцини від грипу (та будь-які інші вакцини) не мають вводитись в сідничний м’яз.

Чи рекомендована вагітним вакцинація від грипу?

Так, вагітним рекомендовано вакцинуватися від грипу під час кожної вагітності. Це робиться, аби захистити як саму вагітну, яка має підвищений ризик тяжкого перебігу грипу, так і її майбутню дитину, яка завдяки вакцинації матері зможе мати захист від грипу в перші місяці життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень