A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Кого необхідно вакцинувати?

Дата: 19.04.2024 13:39
Кількість переглядів: 3

Кого необхідно вакцинувати від вітряної віспи (ВВ)?

Всіх дітей з 12-місячного віку, а також всіх дорослих, які не мають підтвердження наявності імунітету від ВВ, необхідно вакцинувати двома дозами вакцини. Особливо важливою є вакцинація неімунних дорослих з таких категорій: 1) знаходяться в потенційному контакті з людьми з високим ризиком тяжкого перебігу ВВ (наприклад, медичні працівники чи родичі імуноскомпрометованих осіб); 2) мають високий ризик зараження та передачі вірусу (наприклад, вихователі дитсадків, вчителі молодших класів, працівники виправних закладів та інших закладів закритого типу, студенти, військові, підлітки та дорослі, в родинах яких є маленькі діти, невагітні жінки дітородного віку, мандрівники).

 

Дитина хворіла на вітряну віспу (ВВ) до досягнення віку 12 місяців, чи потрібно вакцинувати її від ВВ?

За наявності задокументованого діагнозу ВВ чи лабораторного підтвердження перенесеної хвороби вакцинацію від ВВ можна не проводити незалежно від віку, в якому було перенесено захворювання. Якщо ж є сумніви в тому, що дитина хворіла саме на ВВ, то таку дитину слід вакцинувати.

 

Наскільки необхідно вакцинувати від ВВ дітей старшого шкільного віку та дорослих?

Дуже важливо за можливості вакцинувати ці категорії. Якщо старші діти чи дорослі не хворіли на ВВ і не були щеплені в ранньому дитинстві, вони залишаються вразливими до захворювання і мають вищі, ніж маленькі діти, шанси тяжкого перебігу хвороби та її ускладнень.

 

Якщо дорослий або дитина не має підтвердження діагнозу «вітряна віспа» в історії хвороби, але має підтвердження захворювання на оперізуючий герпес, чи рекомендована в такому випадку вакцинація від ВВ?

Ні. Оперізуючий герпес викликається тим самим вірусом, що викликає вітряну віспу. Тож наявність цього діагнозу в історії хвороби є підтвердженням імунітету проти ВВ. (Примітка: за кордоном особи старші 50 років можуть бути вакциновані проти оперізуючого герпесу навіть якщо перехворіли на нього).

 

Якщо дитина мала дуже легкий перебіг вітряної віспи (ВВ) (від 5 до 10 елементів висипу), чи вона імунна до ВВ чи ж її потрібно вакцинувати?

Легкий перебіг захворювання формує імунітет до ВВ так само, як і тяжкий. Якщо є достовірне підтвердження діагнозу ВВ в історії хвороби, нема потреби проводити вакцинацію від ВВ. Якщо ж є сумніви, що ця легка хвороба справді була вітрянкою, краще прийняти рішення на користь вакцинації. Вакцинація від ВВ не завдасть жодної шкоди дитині, яка вже має імунітет до ВВ.

 

Медичний працівник, що раніше не хворів на вітряну віспу (ВВ) і не мав підтвердження імунітету до ВВ, проконтактував з пацієнтом, хворим на оперізуючий герпес, і був вакцинований за 2 дні після цього випадку. За 11 днів після вакцинації в медичного працівника з’явилася вітрянкоподібна висипка. Як визначити, чи це реакція на вакцину, чи симптоми захворювання через зараження від пацієнта?

Єдина можливість визначити, чи висипка викликана «диким» вірусом, чи ж це реакція на вакцину – виділити вірус з елементів висипу та дослідити його в лабораторії, де є необхідне обладнання для диференціації дикого та вакцинного ослабленого вірусу. Зазвичай практичного сенсу в таких діях нема. З урахуванням ситуації, варто вважати, що медичний працівник хворий на ВВ, та діяти у відповідності до локальних настанов з інфекційного контролю.

 

Якщо жінка вакцинувалася від вітряної віспи (ВВ), а потім виявила, що вагітна, чи треба їй повідомити про якісь ризики для майбутньої дитини?

Наразі не існує даних, що свідчили б про негативний вплив вакцинації від ВВ на майбутню дитину, тож жодних підстав радити переривання вагітності нема.

 

Чи можна вакцинувати від вітряної віспи (ВВ) дитину, якщо вона проживає разом з вагітною жінкою чи імуноскомпрометованим пацієнтом?

Так. Хоча існує невеликий теоретичний ризик передачі ослабленого вакцинного вірусу членам родини, ситуація буде набагато небезпечнішою, якщо дитина інфікується «диким» вірусом і заразить вразливих членів родини.

 

Які побічні реакції можливі на введення вакцини від вітряної віспи?

Біля 20% вакцинованих матимуть незначні симптоми в місці введення вакцини (біль чи почервоніння). Менше ніж у 5% щеплених, розвинеться локалізована чи генералізована вітрянкоподібна висипка в період з 5 до 26 днів після вакцинації. Зазвичай це 2-5 елементів, які можуть бути папульозними, а не везикулярними. Підвищення температури не є типовою післявакцинальною реакцією.

 

Якщо дитина отримала 1 дозу вакцини від вітряної віспи (ВВ), і в неї розвинулася вітрянкоподібна висипка за 7-10 днів після вакцинації, чи потрібно в такому випадку введення 2-ї дози?

Якщо дитина захворіла на ВВ попри введення першої дози вакцини (так звана проривна інфекція), то другу дозу можна не вводити. Якщо ж нема впевненості в тому, що це була саме “вітрянка”, другу дозу слід ввести згідно графіку. Тобто у випадку сумнівів перевага надається введенню другої дози. Друга доза вакцини від ВВ не зашкодить дитині навіть якщо вона справді мала проривну інфекцію і перехворіла на ВВ після введення першої дози.

За 2 тижні після вакцинації від вітряної віспи (ВВ) в дитини розвинулося від 5 до 10 елементів папульозної висипки. Чи може вона відвідувати навчальний заклад?

Передача ослабленого вакцинного вірусу є рідкісним явищем і відбувається лише тоді, коли у вакцинованої людини розвивається везикулярна висипка (пухирці з безбарвним вмістом, які згодом лопаються та покриваються кірочкою). Папульозна висипка (яка згодом зникає без утворення рубця) за 2 тижні після вакцинації від ВВ не обов’язково пов’язана з вакцинацією від ВВ. Якщо ж ця висипка все ж таки спричинена вакциною, то ризик передачі ослабленого вакцинного вірусу дуже низький. Проте в такому випадку дитині з висипкою слід уникати тісного контакту з особами, які не мають імунітету проти ВВ і мають високий ризик ускладнень цієї хвороби (наприклад, імуноскомпрометованими особами) до зникнення висипки.

 

Якщо у вакцинованої від ВВ дитини за 2 тижні після щеплення розвинулося 5-10 везикулярних елементів висипки (пухирців), чи може вона відвідувати дитячий колектив?

Неможливо відрізнити легкий перебіг ВВ від висипки, спричиненої вакциною. Інфікування ВВ могло співпасти в часі з проведенням вакцинації. В цій ситуації варто сприймати дитину як хвору на ВВ та обмежити її контакти з іншими дітьми до загоєння елементів висипу (появи кірочок).

 

Якщо дитина після вакцинації все ж захворіла на вітряну віспу (так звана проривна інфекція) і має до 50 елементів висипки, чи може вона відвідувати дитячий колектив?

Проривна інфекція – то інфікування «диким» вірусом ВВ. Хоча в більшості випадків проривної інфекції хвороба перебігає легко, дитина заразна, тож її контакти з іншими дітьми мають бути обмежені так само, як і в невакцинованої дитини, що захворіла.

 

Чи може нещодавно вакцинована від вітряної віспи дитина передати ослаблений вакцинний вірус іншим членам родини?

Наявні дані демонструють, що здорові діти зазвичай не поширюють вакцинний вірус. Таких випадків зафіксовано вкрай мало, і це трапляється лише коли у вакцинованої особи розвивається везикулярна (пухирці, що пізніше лопаються) висипка після вакцинації.

 

Якщо у пацієнта розвивається вітрянкоподібна висипка після вакцинації від вітряної віспи (ВВ), чи потрібно його ізолювати від членів родини, які мають підвищений ризик тяжкого перебігу ВВ (вагітних чи імуноскомпрометованих)?

Передача ослабленого вакцинного вірусу є вкрай рідкісним явищем. Але якщо вагітні чи імуноскомпрометовані члени родини вакцинованої особи не мають імунітету проти ВВ, а висипка у вакцинованого розвинулася в період з 7 по 21 день після щеплення, то варто обмежити тісні контакти вакцинованого з вразливими членами родини до зникнення висипки.

 

Вакцину від вітряної віспи було помилково введено 8-місячній дитині. Які наслідки можливі і що робити?

8-місячна дитина, скоріше за все, ще мала материнські антитіла до вітряної віспи. В такому випадку вакцина не спричинить жодного впливу. Наразі нічого робити не потрібно. Ця доза не зараховується як ефективна, і після 12 місяців дитина має бути вакцинована згідно графіка.

 

Як вводяться вакцини проти вітряної віспи?

Вакцини проти вітряної віспи вводяться підшкірно. Місцем ін’єкції є передньозовнішня поверхня стегна або зовнішня поверхня плеча. (Примітка: вакцину Варівакс можна також вводити внутрішньом’язово у вказані ділянки).

 

В який термін треба ввести вакцину від вітряної віспи в якості постконтактної профілактики (після контакту з хворим на вітряну віспу)?

Для максимальної ефективності необхідно ввести вакцину протягом 72 годин після контакту з хворим; за потреби цей термін можна подовжити до 5 діб після контакту. Але не кожен контакт з хворим на ВВ призводить до інфікування, тож для формування імунітету на майбутнє вакцину варто ввести навіть якщо минуло більше 5 днів з моменту контакту з хворим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень