A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Екстрена вакцинація.

Дата: 19.04.2024 13:34
Кількість переглядів: 1

Чи має екстрена профілактика сказу граничний термін для її проведення? Чи правда, що екстрена вакцинація ефективна лише протягом 14 днів після укусу/ослинення?

“Ні, нема граничних термінів початку екстреної антирабічної вакцинації.  Інкубаційний період сказу в середньому у людини складає  3-4 місяці, а в окремих випадках навіть рік та більше. Захисний титр антитіл в крові з’являється на 14 день від початку щеплень. Тобто, умовно, якщо навіть укус стався 2 місяці тому за мізинець ноги, то поки вірус  буде “повзти” до мозку, пройде ще кілька місяців, а, можливо, й більше. І якщо почати щеплення, наприклад, через місяць після укусу, то ми людину врятуємо. Теза про “неефективність екстреної вакцинації за 14 днів після укусу” може призвести до ігнорування початку щеплень у разі, якщо не було доступу до щеплень в перші 14 днів, та поставити під загрозу життя пацієнта”. – Віктор Кірейко, експерт Національного порталу з імунізації.

Зробили вакцину від COVID-19. І тут виникла потреба в екстреній вакцинації від іншої хвороби (наприклад, від сказу). Чи можна її робити й коли?

Жодних інтервалів витримувати не потрібно. Необхідна екстрена вакцинація — робіть.

Чи рекомендуються вакцини від COVID-19 для постконтактної профілактики захворювання?

Вакцини проти COVID-19 не рекомендуються для постконтактної профілактики. Слід розуміти, що вакцинація має на меті допомогти запобігти важкому перебігу COVID-19.

Чи необхідно витримувати певний інтервал між вакцинацією та донацією крові?

Згідно наказу МОЗ №385

  • після введення живих вакцин ( наприклад, КПК, проти вітряної віспи, проти жовтої лихоманки) донація крові відтерміновується на 4 тижні;
  • після введення неживих вакцин та анатоксинів нема потреби відтерміновувати донацію крові  за умови задовільного стану. Примітка: у випадку введення неживих вакцин проти гепатитів А та В, кліщового енцефаліту та сказу донація крові не відтерміновується тільки якщо мова йде про планову, а не екстрену вакцинацію (тобто таку, що відбулася після контакту з джерелом зараження). У випадку екстреної вакцинації проти сказу донацію крові слід відтермінувати на 1 рік.

В який термін треба ввести вакцину від вітряної віспи в якості постконтактної профілактики (після контакту з хворим на вітряну віспу)?

Для максимальної ефективності необхідно ввести вакцину протягом 72 годин після контакту з хворим; за потреби цей термін можна подовжити до 5 діб після контакту. Але не кожен контакт з хворим на ВВ призводить до інфікування, тож для формування імунітету на майбутнє вакцину варто ввести навіть якщо минуло більше 5 днів з моменту контакту з хворим.

Яка схема екстреної вакцинації від сказу?

0-3-7-14-28 днів (0 – введення першої дози).

У випадку укусу чи ослинення підозрілою твариною чи варто спостерігати за нею певний час, а вже потім починати курс екстреної вакцинації?

Ні, такі рекомендації ставлять під загрозу життя пацієнта. У випадку найменшого сумніву в тому, що тварина здорова, курс екстреної вакцинації слід обов’язково розпочати незалежно від того, чи можливе спостереження за твариною. Якщо таке спостереження можливе, і через 10-14 діб тварина виявиться здоровою, курс щеплень можна припинити з дозволу лікаря.

Чи існують протипокази до екстреної вакцинації від сказу?

Ні, екстрене щеплення від сказу є щепленням за життєвими показами і не має протипоказів, адже сказ не лікується.

В яких ситуаціях рекомендовано вводити пацієнтові лише моновакцину від правця (працевий анатоксин без інших компонентів)?

Моновакцину від правця слід використовувати лише в окремих випадках – наприклад, якщо пацієнт має задокументовану тяжку алергічну реакцію на дифтерійний анатоксин. В інших випадках, включно з екстреною профілактикою правця, рекомендовано використання вакцини АДП-М (від дифтерії та правця) або вакцини АаКДП-М (від дифтерії, правця та кашлюку).

Чи можна у випадку травми використовувати для профілактики правця вакцину АДП-М від дифтерії та правця, а не “чистий” протиправцевий анатоксин?

Так, можна і доцільно.

Чи потрібна ревакцинація від правця дорослого у випадку травми, якщо з моменту останньої ревакцинації пройшло менше 10 років?

Так, у випадку травми ревакцинація проводиться, якщо з моменту останньої ревакцинації від правця минуло більше 5 років.

Чи можна ввести другу дозу КПК раніше 6 років, якщо дитина проконтактувала з хворим на кір?

Так, якщо дотримано мінімальний інтервал 1 місяць між 1 та 2 дозою. Така друга доза зараховується, і повторювати її в 6 років не потрібно.

Якщо немовля отримало дозу КПК раніше 12 місяців через контакт з хворим, коли вводити наступну дозу КПК?

В 12 місяців. Друга доза вводиться в 6 років згідно календаря. Доза КПК, введена до 12 місяців, вважається «нульовою» і не зараховується.

В які терміни необхідно провести екстрену вакцинацію від кору після контакту з хворим?

Для максимальної ефективності екстрене щеплення від кору необхідно отримати в перші 72 години після контакту з хворим.

Я (чи моя дитина) проконтактував з хворим на кір, що робити?

Якщо ви невакциновані від кору (чи не маєте інформації, чи були вакциновані від нього) або ж отримали лише одну дозу вакцини, рекомендовано введення дози вакцини КПК протягом 72 годин після контакту. Якщо ви маєте протипокази до введення вакцини КПК, рекомендовано введення людського імуноглобулін протягом 6 діб після контакту з хворим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень