A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Післявакцинальний період.

Дата: 19.04.2024 13:33
Кількість переглядів: 1

Чи рекомендований профілактичний прийом жарознижувальних препаратів перед вакцинацією для попередження лихоманки та фебрильних судом?

Ні, наразі нема даних щодо потреби профілактичного прийому жарознижувальних препаратів перед щепленням, тож такі рекомендації відсутні як в Україні, так і за кордоном. Також немає даних, що прийом жарознижувальних препаратів знижує ризик виникнення фебрильних судом. Єдина вакцина, перед прийомом якої рекомендовано прийом парацетамолу – це вакцина проти менінгококу серогрупи В Бексеро. У цьому випадку парацетамол приймається за 30 хвилин до проведення щеплення, далі вводиться ще 2 дози препарату з інтервалом 6 годин між дозами (прийом ібупрофену в цьому випадку не рекомендований через неефективність).

Які реакції можливі на введення вакцин від кашлюку, дифтерії та правця? Чи небезпечні вони?

Як і у випадку використання будь-якої неживої вакцини, після введення вакцини від кашлюку, дифтерії та правця можуть спостерігатись:

  • загальні реакції (підвищення температури тіла та пов’язане з ним загальне нездужання – наприклад, головний біль чи нудота);
  • місцеві реакції – набряк, почервоніння, ущільнення, біль в місці введення вакцини.

Ці реакції є очікуваними, не несуть шкоди для здоров’я вакцинованого та зазвичай минають самостійно протягом 12 – 72 годин після вакцинації. У випадку вираженого дискомфорту для полегшення симптомів можна використовувати такі препарати як ібупрофен (з віку 3-х місяців) та парацетамол. Розраховуючи дозування препарату для дитини, важливо орієнтуватись в першу чергу на вагу, а не вік, дитини. Важливо також отримувати достатню кількість рідини для більш ефективної дії знеболюючих/жарознижувальних препаратів. Інші препарати, аніж перераховані вище, не мають застосовуватись вдома без призначення лікаря. Критично важливим є правильне поводження з місцем введенням вакцини: місцеве використання мазей та компресів категорично заборонене і може призвести до ускладнень, таких як абсцес. Для знеболення використовуйте парацетамол чи ібупрофен навіть у випадку нормальної температури тіла. Єдина маніпуляція, дозволена з місцем введення – прикладання прохолодної (не занадто холодної!) вологої тканини для охолодження та зниження дискомфорту.

Які реакції можливі на введення вакцини БЦЖ?

Особливістю вакцини БЦЖ є те, що в більшості вакцинованих спостерігається місцева реакція в місці введення. Через 1-6 місяців на місці введення утворюється папула (пляма, що виступає над поверхнею шкіри) червоного кольору, яка загоюється через декілька тижнів. Через 6-12 тижнів на місці папули може утворитись невеличка мокнуча виразка: в такому випадку накладіть суху пов’язку і не використовуйте пластир. Процес загоєння виразки може зайняти біля трьох місяців, після чого утвориться невеличкий шрам (“рубчик”). Цей процес є нормальним і очікуваним (хоча відсутність “рубчика також є варіантом норми).

Чи необхідно після вакцинації дотримуватись режиму самоізоляції чи тримати певний час вдома вакциновану дитину?

Ні, за умови нормального самопочуття після вакцинації можна вести звичайний спосіб життя. Вакцинована дитина може ходити на прогулянки, відвідувати садочок чи школу. Введення вакцини не “навантажує” імунітет дитини і не робить її більш вразливою до інфекційних захворювань.

Чи можна приймати душ після вакцинації, мочити місце введення вакцини?

Так, вимога “не мочити місце уколу” не маю під собою підґрунтя. Після вакцинації можна вести звичний спосіб життя. Не рекомендовано лише розпарювати місце введення вакцини чи приймати гарячу ванну в перші 72 години після проведеного щеплення.

Чи потрібно щось прикладати до набряку/почервоніння на місці щеплення? Чимось мастити місце введення вакцини у випадку дискомфорту?

Ні, дуже важливо нічого не прикладати до місця введення вакцини і нічим його не мастити. В даному випадку не можна використовувати місцево магнезію, будь-які мазі та інші препарати, а також листки капусти чи алое. Будь-які місцеві маніпуляції можуть не лише призвести до неоптимальної імунної відповіді на вакцинацію, а й викликати запальний процес в місці введення.
Щоб знеболити місце введення вакцини та/або зняти температуру, потрібно і доцільно використовувати дозволені для дітей та дорослих препарати – парацетамол або ібупрофен в сиропі або свічках в дозі, відповідній вазі дитини, або відповідну дорослу дозу. Використання но-шпи, димедролу, анальгіну в домашніх умовах категорично заборонено.

Що робити у випадку, коли на місці введення вакцини (або трохи в стороні від нього) з’явився набряк та (чи) почервоніння, що супроводжується болем?

Набряк, почервоніння, біль в місці введення вакцини – це варіант допустимої реакції на щеплення неживою вакциною. Ця реакція пов’язана з механізмом дії вакцини: в неї спеціально додані речовини – ад’юванти – які посилюють місцеву реакцію. Це необхідно для формування кращої імунної відповіді організму на введені антигени. Кількість їх дуже мала, і організм без такого штучного підсилення – запалення – може просто “не помітити” вакцину і не виробити імунітет на введені антигени. Втім якщо на місці введення не видно особливих слідів – це також нормально. Імунну відповідь у більшості випадків буде сформовано незалежно від наявності і сили місцевої реакції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень