A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Реакція на вакцинацію.

Дата: 19.04.2024 13:30
Кількість переглядів: 2

Чи рекомендований профілактичний прийом жарознижувальних препаратів перед вакцинацією для попередження лихоманки та фебрильних судом?

Ні, наразі нема даних щодо потреби профілактичного прийому жарознижувальних препаратів перед щепленням, тож такі рекомендації відсутні як в Україні, так і за кордоном. Також немає даних, що прийом жарознижувальних препаратів знижує ризик виникнення фебрильних судом. Єдина вакцина, перед прийомом якої рекомендовано прийом парацетамолу – це вакцина проти менінгококу серогрупи В Бексеро. У цьому випадку парацетамол приймається за 30 хвилин до проведення щеплення, далі вводиться ще 2 дози препарату з інтервалом 6 годин між дозами (прийом ібупрофену в цьому випадку не рекомендований через неефективність).

Чи безпечно колоти безкоштовні щеплення? Яка вакцина для дитини краще платна чи безкоштовна? Можна пояснення від лікаря для мами. 

“Усі вакцини, які пройшли реєстрацію і дозволені до використання в Україні, є безпечними. Вони можуть дещо відрізнятись за складом, але залишаються високоефективними. Вакцини, які містять цільноклітинний кашлюк (вакцини АКДП, закуплена за кошти державного бюджету) містять більшу кількість антигенів (тобто білкових частинок, на які виробляється імунна відповідь). У звʼязку з цим частіше виникає місцева реакція у місці введення (набряк, почервоніння, біль у кінцівці) та загальна реакція з підвищенням температури. Однак ці реакції безпечні та не призводять до віддалених наслідків.

Також більшість вакцин  проти одного й того самого збудника є взаємозамінними, якщо нема можливості ввести вакцину попереднього виробника.

Однією з переваг платних вакцин є багатокомпонентність (тобто одномоментно введення в 1 інʼєкції захисту від 6 збудників).

Також багато вакцин, які у нас не входять в календар вакцинації, але є обов’язковими в інших країнах, є платними в Україні. Тож, зекономивши кошти та отримавши календарні вакцини бюджетним коштом, можна придбати ці вакцини” – Віра Сем’янчук, лікар-педіатр, дитячий алерголог, дитячий імунолог, к.м.н.

Які побічні реакції можливі на введення вакцини від вітряної віспи?

Біля 20% вакцинованих матимуть незначні симптоми в місці введення вакцини (біль чи почервоніння). Менше ніж у 5% щеплених, розвинеться локалізована чи генералізована вітрянкоподібна висипка в період з 5 до 26 днів після вакцинації. Зазвичай це 2-5 елементів, які можуть бути папульозними, а не везикулярними. Підвищення температури не є типовою післявакцинальною реакцією.

Які побічні реакції на вакцину від ВПЛ можливі?

Найбільш поширеною реакцією на щеплення від ВПЛ є біль в місці введення вакцини – він спостерігається в 90% вакцинованих. Інші місцеві реакції – такі як почервоніння чи припухлість в місці введення вакцини – зустрічаються в 40% вакцинованих. Загальні ж реакції на цю вакцину, такі як підвищення температури тіла, зустрічаються рідко – приблизно в 6% щеплених.

Який відсоток вакцинованих матиме тяжку алергічну (анафілактичну) реакцію?

Наразі відомо, що з кожного мільйону введених доз вакцини приблизно одна (~0.0001%) завершиться тяжкою алергічною реакцією – анафілактичним шоком. Цифри трохи вищі у випадку введення мРНК вакцин від COVID-19: 2-5 анафілактичних реакцій на мільйон введених доз. Тобто більшість медпрацівників та медичних установ, що вводять десятки доз вакцини щодня, можуть навіть не зіткнутися з анафілактичною реакцією у своїй практиці, якщо коректно проводять скринінг перед проведенням щеплення. Крім того, навіть цей незначний ризик компенсується тим фактом, що процедура щеплення – на відміну, наприклад, від прийому ліків вдома – проводиться виключно в медичних установах. Тож навіть у випадку анафілактичної реакції пацієнтові зможуть надати необхідну медичну допомогу. Тому після проведення вакцинації пацієнтові рекомендовано до 30 хвилин знаходитись в медзакладі під наглядом фахівців.

Які реакції можливі на введення вакцин від кашлюку, дифтерії та правця? Чи небезпечні вони?

Як і у випадку використання будь-якої неживої вакцини, після введення вакцини від кашлюку, дифтерії та правця можуть спостерігатись:

  • загальні реакції (підвищення температури тіла та пов’язане з ним загальне нездужання – наприклад, головний біль чи нудота);
  • місцеві реакції – набряк, почервоніння, ущільнення, біль в місці введення вакцини.

Ці реакції є очікуваними, не несуть шкоди для здоров’я вакцинованого та зазвичай минають самостійно протягом 12 – 72 годин після вакцинації. У випадку вираженого дискомфорту для полегшення симптомів можна використовувати такі препарати як ібупрофен (з віку 3-х місяців) та парацетамол. Розраховуючи дозування препарату для дитини, важливо орієнтуватись в першу чергу на вагу, а не вік, дитини. Важливо також отримувати достатню кількість рідини для більш ефективної дії знеболюючих/жарознижувальних препаратів. Інші препарати, аніж перераховані вище, не мають застосовуватись вдома без призначення лікаря. Критично важливим є правильне поводження з місцем введенням вакцини: місцеве використання мазей та компресів категорично заборонене і може призвести до ускладнень, таких як абсцес. Для знеболення використовуйте парацетамол чи ібупрофен навіть у випадку нормальної температури тіла. Єдина маніпуляція, дозволена з місцем введення – прикладання прохолодної (не занадто холодної!) вологої тканини для охолодження та зниження дискомфорту.

Які реакції можливі на введення вакцини БЦЖ?

Особливістю вакцини БЦЖ є те, що в більшості вакцинованих спостерігається місцева реакція в місці введення. Через 1-6 місяців на місці введення утворюється папула (пляма, що виступає над поверхнею шкіри) червоного кольору, яка загоюється через декілька тижнів. Через 6-12 тижнів на місці папули може утворитись невеличка мокнуча виразка: в такому випадку накладіть суху пов’язку і не використовуйте пластир. Процес загоєння виразки може зайняти біля трьох місяців, після чого утвориться невеличкий шрам (“рубчик”). Цей процес є нормальним і очікуваним (хоча відсутність “рубчика також є варіантом норми).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень