A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП «Корюківська центральна районна лікарня" Корюківської міської ради

Що таке глаукома ?

Дата: 10.03.2020 10:53
Кількість переглядів: 578

Глаукома підступна тим, що призводить до невиліковної сліпоти. Як її вчасно розпізнати і хто у групі ризику? У Всесвітній день боротьби з глаукомою,  відзначається 6 березня.  На  запитання,що цікавлять громадян відповідає  лікар-офтальмолог КНП "Корківська ЦРЛ"  Інна Єременко.

Глаукомою називають не одне певне захворювання, а цілу групу з понад 60 патологій очей. Характеризується недуг підвищенням внутрішньоочного тиску.

Якщо лікування не проводити, то поступово починає звужуватися поле зору — людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата.

— Глаукома є причиною незворотної сліпоти. Її небезпека у тому, що розвивається поступово і часто протікає безсимптомно, — наголошує Інна Олександрівна.

Виникнення певних симптомів є причиною негайного звернення до офтальмолога. Серед них:

— прогресуюче погіршення зору, яке потребує частої заміни окулярів;
— поява райдужних кіл при погляді на яскраве джерело світла, які не зникають при протиранні очей і кліпанні;
— відчуття болі або тиску у ділянці орбіти і надбрівних дуг, у скронях (особливо — зранку);
— затуманення зору, поява ділянок нечіткого зображення, звуження бокового зору (особливо з боку носа);
— погіршення або порушення роботи на близькій відстані (при читанні, в’язання, ін.);
— важко орієнтуватися у темряві;
— почервоніння очей і погіршення зору при фізичних навантаженнях.

- Указані симптоми можуть вказувати не лише на глаукому, а й на інші захворювання очей, - пояснює лікарка. - Але ігнорувати їх у жодному разі не можна. Утім, навіть при відсутності скарг кожній людині після 40 років треба проходити профілактичні огляди в офтальмологічному кабінеті.

Обстеження включає вимірювання внутрішньо очного тиску, перевірку зору, огляд зорового нерва (при необхідності — поле зору).

У зоні ризику — люди віком після 40 років і старші. У дітей глаукома буває тільки вродженою.

Факторами ризику найчастіше є спадкова схильність, міопія і далекозорість більше 4,0 Дптр, раніше перенесені захворювання очей (відшарування сітківки, тромбоз ЦВС та ін.), травми та операції на очах, запальні захворювання очей (кон`юктивіт, увеїт та ін.), тривале використання стероїдних препаратів у вигляді очних крапель, інгаляцій, таблеток.

Бути насторожі треба і людям, хворим на цукровий діабет, гіпертонічну хворобу та мігрень. Інколи глаукома розвивається як ускладнення катаракти.

Лікар-офтальмолог Інна Єременко констатує, що ураження зорового нерва при глаукомі зупинити неможливо, але своєчасне лікування дозволяє нормалізувати внутрішньоочний тиск і призупинити симптоми глаукоми.

Для цього використовують краплі і хірургічні методи 
Перебіг глаукоми багато у чому залежить від способу життя, — каже лікарка. — Треба уникати фізичних і нервових перевантажень. Гранично допустима вага, яку може підіймати хворий, — до 10 кг.

Також не можна сидіти з низько схиленою головою під час читання, письма, в’язання. Перевантаженням може стати навіть прополка грядок з опущеною головою.

Харчуватись потрібно раціонально, відповідно до віку, більше споживати фруктів, овочів, рибних страв. А ось тваринні жири, цукор і рідини варто обмежити, відмовитись від куріння. Важливий також хороший сон і виконання рекомендацій лікаря.

На Корюківщині на обліку перебувають 262 хворих на глаукому (станом на кінець 2019 року). Це тільки виявлені хворі, ті, хто звернувся до лікаря. Половина з них вже втратили зір на одне або навіть два ока.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень